ChiliLovers Signaturchili

Det finns få saker som slår en riktigt fint tillagad chiligryta.
Detta har blivit lite sport, framför allt i USA där man tävlar om stora prispengar.

Här delar jag med mig av ChiliLovers Signaturrecept på vår bästa chiligryta.

Här låter vi den koka på väldigt låg värme i 24h.
Detta för att smakerna sätter sig riktigt ordentligt.
Hemligheten är att låta köttet rökas i ca en timma innan det går i grytan.

Du behöver:

  • ca 2,5 kg Högrev
  • 1,5 l ljus öl
  • 5 stora vitlöksklyftor, grovt hackade
  • Olja eller annan fett att steka i
  • 2,5 dl mörk oxbuljong. (inte koncentrerad, utan spädd enligt instruktionerna på flaskan)
  • 2-3 torkade ancho-chili (Ancho är egentligen torkade Poblanofrukter. Du hittar det i välsorterade matbutiker)
  • 1-2 chipotle-chili (Rökt torkad chili, även dessa hittar du i välsorterade matbutiker)
  • 3 Birdseyechili
  • 2 Jalapenos
  • 1-2 Habaneros
  • 1 matsked oregano
  • 1 matsked spiskummin
  • 1 matsked malda korianderfrön
  • 1,2 dl chilipulver (en hel vanlig kryddförpackning)
  • Salt (behövs inte mycket)
  • ½ dl färskhackad koriander
  • 1 kopp starkt kaffe
  • 1 rad 70%-ig Mörk choklad
  • Rivet skal av en limefrukt
  • 1/2 matsked socker
  • 1/2 dl mjöl
  • Ev lite Liquid smoke (Om du inte har tillgång till att röka köttet själv) Chililovers signaturchili1Gör så här: 

     

  • Börja med att skär högreven i 2-3 cm fyrkantiga bitar.
  • Trimma bort hårt fett
  • Rök dessa i en klotgrill eller rök i ca 1 h. (Detta är valfritt, hoppa över detta steg om du inte har tillgång till att röka ditt kött)
  • Under tiden förväll Anchon och chipotlen i ca 0,5 dl vatten och koka lätt i ca 15 min (Spara vattnet när du silat av dem)
  • Hacka upp alla chilifrukterna och plocka bort alla fröer och stjälkar
  • Hacka även upp chipotlen och Anchon
  • Hacka sedan vitlöken och fräs upp i lite olja
  • Fräs upp köttet på hög värme en liten stund i olja (Ta lite i taget)
    lägg över allt i en gjutjärnsgryta
  • Blanda mjölet och chilipulvret och strö över köttet
  • Häll på oxfond, vattnet från torkade chilin och ölen
  • Rör ner alla kryddorna, men inte den färska koriandern eller chokladen
  • Häll i kaffet
  • (tillsätt några droppar Liquid Smoke, om du inte rökt köttet innan)
  • Lägg i all chili
  • Lägg på locket på gjutjärnsgrytan och ställ in i ugnen på100- 125 grader.
  • Låt gå i ca 24 h, skulle för mycket vätska koka bort, så späd med lite mer öl under tiden.
  • I slutet tillsätt chokladen och den hackade koriandern
  • Rör om med två gafflar så köttet trådar sig och blir en härlig sörjaServera med tortillas eller nachochips och en god salsa samt guacamole.

En tanke om “ChiliLovers Signaturchili

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.